Trening av valp og unghund

Skrevet av: Morten Egtvedt, Canis

Hvordan bør man legge opp treningen til en valp som kanskje skal bli redningshund?

1. Forsterker/belønning er veldig viktig.
Først må vi si at redningshunder også selvfølgelig er gode familiehunder som kan slappe av innendørs når de ikke er på jobb. Men i tillegg kreves det noe mer. Disse hundene skal kunne jobbe intensivt over flere timer. For at hunden skal kunne jobbe over lang tid kreves det at vi har bygget opp lysten på en spesiell forsterker/belønning (lek med figuranten med ball, kong, fille eller godbiter) ganske høyt. Hunden skal kunne skru opp stressnivået ganske høyt for å kunne gjøre jobben sin. Ettersom redningshunder trenes flere ganger i uka får disse hundene et høyere generalt aktivitetsnivå og «krever» å bli brukt mer enn vanlige familiehunder. En familiehund trenger ikke å bli kjørt så høyt opp i stress som brukshunder nødvendigvis må under trening. Der legger man mye mer vekt på at hunden skal være rolig og håndterbar i de fleste situasjoner. Å belønne rolig med godbit fungerer stort sett fint til det meste denne hunden trenger å lære i hverdagen. Familiehunder trenger også å bli aktivisert, men man lager mye arbeid til seg selv ved å legge aktivitetsnivået for høyt.

2.Stressnivået
Stressnivået til hunder legger man i stor grad grunnlaget for i løpet av valpe- og unghundtiden. Hunder som aldri kjøres opp i stress i denne alderen, vil bli roligere som voksne. Det anbefales ofte at man aldri skal leke drakamper eller kaste baller/pinner til en familiehund, og det rådet er greit nok. De har ikke behov for det. Rednings/tjenestehunder bør derimot kjøres opp i intensitet under lek med fører eller figurant ganske ofte i valpe- og unghundtiden. Santidig skal den selvfølgelig lære å slappe av. Vi ønsker hunder som kan skru seg fort opp når de skal arbeid og raskt av når jobben er ferdig. En familiehund kan godt ligge jevnt lavere i aktivitetsnivå slik at den er lettere å håndtere for folk flest.

3. God sosialisering og miljøtrening
er viktig for både tjeneste- og familiehunder, men har man ambisjoner om å få en god rednings/tjenestehund er man nærmest ekstremt opptatt av miljøtreningen. Du kan nærmest sammeligne det med mosjons- og toppidrett.

4. Velg rett hund og oppdretter
For å bygge opp et godt redningshundemne starter jobben allerede før du kjøper valpen. Mange hunder kan bli redningshunder, men det er ingen vits i å gjøre jobben vanskeligere enn nødvendig. Man bør derfor velge en rase som har naturlige forutsetninger for jobben.

Her er litt statistikk over antall godkjente redningshunder (ettersøknings – og lavinehunder, statistikk fra høsten 2000) som kan gi en viss pekepinn:

[show-rjqc id=»1″]

 

For alle rasene er det like viktig å velge oppdrettere som legger vekt på sunnhet og bruksegenskaper. Det er en kjensgjerning at det er store forskjeller spesielt innen noen av disse rasene.

Det viktigste du gjør med valpen er «ekstrem» sosialisering og miljøtrening – selvfølgelig skritt for skritt og tilpasset valpen du har. I tillegg gjelder det å bygge opp en nærmest «syk» interesse for en eller flere forsterkere (ball, fill, kong, godbiter osv). Dette er ikke noe som kommer av seg selv.

I tillegg bør du tidlig bygge opp valpens egeninitiativ. Gjem figuranter slik at hunden får ferten av dem når dere går på tur forbi dem og la valpen lokalisere dem på egen hånd uten innblanding fra deg (julaften ved funn, selvfølgelig). Luktesansen kan tidlig utvikles ved å starte sporinnlæring og ved å la den søke etter en favorittleke som du gjemmer. Valper skal ikke overanstrenges, men noe mer mosjon enn «vanlig» er en fordel slik at hunden venner seg til et høyere aktivitetsnivå. En redningshund må tåle mye trening senere.

Legg igjen en kommentar